5 tips voor een positief Paraplugesprek

[et_pb_section admin_label=”section”]
[et_pb_row admin_label=”row”]
[et_pb_column type=”4_4″]
[et_pb_text admin_label=”Text”]
WEBLOG DOOR HARMA STEVENS

Verslagen kwamen zij de kamer binnen lopen, twee aangeslagen mensen met intens verdriet ten eerste om het feit dat hun huwelijk niet heeft mogen worden wat zij hadden verwacht maar vooral veel verdriet om de kinderen, een grote zichtbare last op hun schouders en één van de eerste dingen die ze vragen; Hoe gaan wij dit onze kinderen vertellen?……Begrijpelijk en we gaan dan ook in gesprek.

Kinderen kiezen nooit voor een scheiding maar scheiden derhalve niet minder mee… Een kind van gescheiden ouders kan zich vaak het moment van de aankondiging nog haarfijn herinneren. Zorg ervoor dat je er samen tijd en aandacht voor neemt.

Dat maakt dat wij vanuit Accent Mediation hier dan ook graag veel tijd en aandacht aan besteden. Er komt nl geen tweede kans.

 

Paraplugesprek; waardevol voor de verwerking

Wanneer je als ouders ervoor zorgdraagt dat dit zorgvuldig wordt voorbereid kan het gesprek met de kinderen ook een moment zijn dat heel waardevol kan zijn voor de verwerking van de echtscheiding voor de kinderen. Dit gesprek noemen we ook wel het paraplugesprek. Het heet een paraplugesprek omdat de ouders hierin samenwerken en hun open houding beschermt allen tegen de regen die komen gaat.

Met andere woorden, in dit gesprek melden ouders de scheiding aan de kinderen en vertellen beiden dat ze willen dat de kinderen goed contact met de andere ouder houdt, geven de ouders aan in welke mate ze beschikbaar zijn voor de kinderen. Het gesprek is erop gericht om de kinderen gerust te stellen en te vertellen wat er gaat gebeuren.

Het paraplugesprek is van belang voor de kinderen omdat de relatie met hun ouders verandert na de scheiding. Door dit gesprek samen te voeren wordt de kans verkleind voor een loyaliteitsprobleem voor de kinderen.

Je vertelt dan gezamenlijk in hun eigen taal passend bij hun leeftijd dat papa of mama ergens anders gaat wonen. Wie er beschikbaar blijft voor de dagelijkse zorg en opvoeding en hoe de voorzetting van het contact zal verlopen. Hoe kleiner de kinderen zijn, hoe vaker het nodig is dit te vertellen.

Bereid het Paraplugesprek goed voor!

Wij van Accent Mediation bereiden samen met de ouders dit gesprek voor. We oefenen het gesprek door tips te geven over de do’s en de dont’s. Dit geeft de ouders inzichten, rust en vertrouwen om dit gesprek samen met de kinderen te kunnen gaan voeren.

TIPS voor een goed Paraplugesprek:

1. Neem de tijd voor het gesprek en kies een rustige omgeving
2. Voer dit gesprek gezamenlijk
3. Geef als ouders elkaar niet de schuld van de scheiding
4. Laat de kinderen vrij om hun emoties te hebben en te tonen
5. Beloof geen dingen die je niet kunt waarmaken

Terug naar onze ouders, we oefenen samen het gesprek.

De verslagenheid bij de ouders is er nog maar we zien ook een zucht van verlichting. Verlichting omdat ze nu weten hoe ze dit samen aan de kinderen kunnen vertellen. Wij wensen ze veel kracht toe en hoorde later in onze volgende sessie dat het gesprek goed is verlopen. Ze waren verwonderd dat hun kinderen verschillend reageerden, maar het lucht op dat het besproken is en dat het er mag zijn. De kinderen kunnen nu bij hen terecht voor vragen en ze kunnen betrokken worden bij de komende verhuizing. Het gaf ook ruimte om de rest van het scheidingsproces te regelen.

Naast het oefenen van het paraplugesprek begeleiden wij ook kinderen individueel, kijk hiervoor naar onze video over de zorg voor kinderen van uit Accent Mediation.

 

Een vraag over een Paraplugesprek?

Stuur ons een bericht www.accentmediation.nl/contact
Meer over scheiden en mediation: www.accentmediation.nl/particulier-scheiding/echtscheiding/
[/et_pb_text]
[/et_pb_column]
[/et_pb_row]
[/et_pb_section]